Ziektes voorkomen is beter dan genezen

Ambulante gezondheidszorg en ziektepreventie op het platteland van Barisal, Bangladesh

In het zuiden van Bangladesh ligt een van de grootste delta’s die de wereld rijk is. Het gebied is een groot deel van het jaar is afgesloten van de rest van het land doordat de enorme rivieren die de delta doorkruizen buiten hun oevers treden. De overheid heeft geen gezondheidsvoorzieningen ontwikkeld in dit gebied. Mensen zijn van oudsher gewoon om gebruik te maken van traditionele genezers en vroedvrouwen. Slechts in noodsituaties zal men het districtsziekenhuis in de dichtstbijzijnde stad Barisal bezoeken, zo’n 80 kilometer verderop. Er is grote behoefte aan laagdrempelige en goed bereikbare gezondheidsvoorzieningen waar mensen met hun hulpvragen terecht kunnen. Stichting SAKO ondersteunt een eerstelijns gezondheidsproject dat bestaat uit een huisartsenvoorziening, wijkverpleging, en gezondheidsvoorlichting wat wordt uitgevoerd door Aloshikha en BVDO. Lees verder…

Eigen inbreng, eigen inkomsten, eigenwaarde

Stichting SAKO ondersteunt dit programma sinds de oprichting van de plattelandskliniek van Aloshikha in 1997. Deze kliniek was gebouwd met financiële steun van de Japanse Ambassade in Bangladesh en draait momenteel bijna volledig op eigen inkomsten. De financiële steun van SAKO wordt niet gebruikt voor de kliniek maar voor de gezondheidswerkers van Aloshikha die iedere dag weer de dorpen in gaan.

De gezondheidswerkers van BVDO bezoeken de dorpen in een zuidelijker gebied dan Aloshikha. De ondersteuning van SAKO aan deze projecten bestaat uit bijdragen van een Grote Goede Doelen stichting en diverse particuliere donateurs. Jaarlijks wordt deze ondersteuning vastgelegd in de begroting van het SAKO bestuur. Aloshikha en BVDO dragen beiden een deel van de totale projectkosten zelf. Dit komt deels uit kleine bijdragen van de patiënten, maar het grootste deel komt uit van inkomsten van agrarische activiteiten en het micro-krediet programma.

 

Dit project wordt uitgevoerd door twee partnerorganisaties van SAKO:

150_aloshikha_logo.jpg100_logo_bvdo_2.jpg

Indien u jaarrapportages of audit reports wilt inzien, kun u die hier opvragen.